Skip to content

 

Hva er Hallux valgus?

Hallux (stortå) valgus (utoverforskyvning) er en feilstilling av stortåen slik at den vries i retning lilletåen. Samtidig er stortåens grunnledd delvis ute av ledd. Typisk finner vi skjevhet i stortåen og sårhet over stortåens grunnledd. Leddet hovner opp og blir svært markert og utstående på innsiden av foten, og det blir smertefullt og ømt. Forandringene i foten kan gjøre det vanskelig å finne sko som passer godt på foten.

Hallux valgus er en svært vanlig tilstand som er langt hyppigere hos kvinner enn hos menn.


 

Hva er årsaken til hallux valgus?

Årsaken er ikke klarlagt. Arvelighet, trangt skotøy, spesielt ved overbelastning av forfoten på grunn av høy hæl, kan bidra til utviklingen av hallux valgus. Ulike fotstillinger, som tverrplattfot of hulfot, kan disponere for tilstanden.

Stortåen er normalt vridd utover (valgisert) 15-20°. Blir valgusstillingen mer enn 20°, vil trekk i det indre stortåbeinet (grunnfalangen) via spesielt bøye- og strekkesener ytterligere forsterke stortåens tendens til valgisering. Grunnleddet vil bli presset ut og trykk fra sko vil medføre en kronisk irritasjon av en slimpose (bursa) på innsiden av foten. Med tiden vil det dannes en beinet utvekst (eksostose), noe som ytterligere forsterker trykkplagene. Stortåens “vandring” vil også påvirke de nærmeste tærne, som kan innta en mer eller mindre uttalt hammertåstilling.

Hvordan diagnostiseres tilstanden?

Diagnosen stilles på grunnlag av de typiske funnene. Røntgen kan utelukke leddbetennelse og vise eventuelle slitasjeforandringer i tåens grunnledd. Vanligvis er det unødvendig å ta røntgen.

Hvordan behandles tilstanden?

Tidlig korreksjon av fotstilling med innleggssåler og fornuftig bruk av sko, kan bremse utviklingen av tilstanden.

Formålet med behandlingen er å lindre plagene og bedre fotens funksjon. Den viktigste behandlingen er å bruke skotøy med lav hæl, bred form og god høyde til tærne. Smale og spisse sko vil kunne forverre tilstanden. Polstring av området og innlegg mellom stortåa og tåa ved siden av kan lindre smertene. Tøyninger og tøyning av forfoten for å opprettholde leddbevegelighet. Nedkjøling med is etter aktivitet for å dempe betennelse.

Dog på lang sikt er kirurgi den eneste behandlingsformen som kan gi varig bedring av tilstanden. Kirurgi benyttes ved vedvarende smerter, sviktende effekt av ikke-kirurgiske tiltak eller av kosmetiske årsaker.

    

 

Kontakt oss! 

Send oss en melding fra kontaktskjemaet, eller send oss email fra ditt emailprogram ved å trykke på linken under.
 
Ved å trykke på telefonnummeret vårt, kan du ringe oss direkte.

[themify_icon icon=”fa-paper-plane” link=”mailto:brian@majorstuenfysikalske.no” color=”light-blue” style=”large” label=”Email”]
[themify_icon icon=”fa-phone” link=”tel:+4722068630″ style=”large” label=”46545276“]