Skip to content

 

Hva er Achillestendiose?


Som regel begynner plagene med smerter bak i achillessenen på grunn av for stor belastning i forhold til hva vevet tåler. Achillestendinose er en senelidelse som opptrer i vevet som binder leggmusklene på baksiden med helbeinet. Noen bruker også betegnelsen achillesbetennelse selv om det i de fleste tilfeller ikke er snakk om en senebetennelse, men en kronisk slitasjetilstand.

Hvis dette ikke får ro til å heles vil tilstanden etterhvert gå over til en kronisk tilstand som vi kaller tendinose.


 

Hva er årsaken achillestendinose?

For stor belastning i forhold til hva vevet tåler. Årsaken kan ligge i for raskt progresjon i treningsopplegget eller trening på feil underlag eller med feil skotøy. Ofte er feilstillinger i føttene en disponibel faktor.

Hvordan diagnostiseres tilstanden?

Det er normalt at smertene den første tiden kun merkes om morgenen dagen etter aktivitet eller etter at man har sittet stille en stund. Da vil stivheten og smertene normalt sett avta ved moderat belastning, for så å komme tilbake igjen etter ny periode med stillesitting.Etterhvert som skaden utvikler seg så vil stadig flere aktiviteter gjøre vondt, og det er ikke lenger slik at stivheten og smertene avtar ved lett belastning. Som regel er det en ømhet over senen og man kan kjenne en “klump”.

Hvordan behandles tilstanden?

I akuttfasen bør man behandle med is og avlastning. Ved langtkommede tilstander er det nødvendig med opptrening og tøyninger. Behandling av fotens ledd og trykkbølgebehandling kan hjelpe godt. Ved feilstillinger (overpronasjon) i føtter bør man utføre en fotanalyse og evt tilpasse en såle. 

    

 

Kontakt oss! 

Send oss en melding fra kontaktskjemaet, eller send oss email fra ditt emailprogram ved å trykke på linken under.
 
Ved å trykke på telefonnummeret vårt, kan du ringe oss direkte.

[themify_icon icon=”fa-paper-plane” link=”mailto:brian@majorstuenfysikalske.no” color=”light-blue” style=”large” label=”Email”]
[themify_icon icon=”fa-phone” link=”tel:+4722068630″ style=”large” label=”46545276“]