Skip to content

 

Hva er plattfot?

Foten er buet i to retninger, lengderetning og på tvers over forfoten. Plattfot betyr at en eller begge av disse fotbuene er reduserte eller mangler helt.

Alle småbarn har frem til 3-4 års alderen noen grader av plattfot. Dette er en normaltilstand som hos de fleste forsvinner etter som barnet vokser til. Denne tilstanden gir ikke plager. Voksne personer med plattfot kan være utsatte for overbelastning i føttene. Dette kan gi smerter i foten og/eller leggen. Smertene kommer oftest på slutten av dagen, etter belastninger.

Tverrplattfot er en tilstand hvor fotbuen på tvers av forfoten er sunket ned. Plattfot er en tilstand hvor fotbuen i lengderetning er sunket ned. Disse to kan ofte finnes i kombinasjon.

Årsak

Den vanligste typen er plattfot uten kjent årsak. Dette er i de aller fleste tilfellene det som kalles myk eller fleksibel plattfot. Det er denne plattfot-typen som en kan se hos de fleste småbarn, men som en andel av befolkningen også tar med seg over i voksen alder.

Stiv plattfot kan være forårsaket av for eksempel sammenvoksninger mellom ben i foten, feilstillinger av ben, skader og lignende.

Diagnose

Plattfot påvises ved undersøkelse av føttene. Den indre fotbuen siger ned mot underlaget når foten belastes. Ved den vanlige myke plattfot får foten normal fasong når trykket avlastes, som for eksempel når man står eller går på tå. Hos personer med plattfot vil ofte skoene slites skjevt. Røntgen-undersøkelser er ikke nødvendig ved denne tilstanden annet enn i de tilfellene hvor det foreligger stiv plattfot og smerteplager.

Behandling

Plattfot bør behandles med innleggssåler og godt skotøy med god oppbygning i buene for å avlaste foten. Spesielt i tenårene bør føttene undersøkes slik at man får kartlagt om dette kan føre til problemer senere i livet.

    

 

Kontakt oss! 

Send oss en melding fra kontaktskjemaet, eller send oss email fra ditt emailprogram ved å trykke på linken under.
 
Ved å trykke på telefonnummeret vårt, kan du ringe oss direkte.

[themify_icon icon=”fa-paper-plane” link=”mailto:brian@majorstuenfysikalske.no” color=”light-blue” style=”large” label=”Email”]
[themify_icon icon=”fa-phone” link=”tel:+4722068630″ style=”large” label=”46545276“]